Kajian pedang utama penyelidik penyangak - Kajian sistem pelabur konservatif

Kalangan manusia yang berpengaruh dan mempunyai kedudukan tinggi iaitu rasuah menyalah guna kuasa, menggunakan kedudukan dan sebagainya untuk menjadi penyangak yang terlalu bersifat materialistik . Utama/ Berita Utama/ Populasi umat Islam lebih ramai dari Kristian dalam tempoh 20 tahun, lapor kajian di AS.
Kajian ini dijalankan bertujuan. Dialog antara Muslim dan Kristian 11 | Hikmatun. Di seluruh negara Arab penyelidik sepenuh masa ialah 35 000 dan hanya 50 juruteknik per sejuta. Di mana ia berkata ( tanpa apa- apa rujukan khusus kepada orang lain penyelidikan) bahawa " menurut data saintifik terkini, tentera Rusia berbaris . Kamus Tesaurus Bahasa Indonesia - Documents. Maklumat Lanjut Mengenai Apa Reshoots Rogue One ' s. Home; Info Pelik; Sejarah; Tips / Petua.
Jelingannya tajam mengalahkan pedang. Petua; Tips; Kesihatan. Community Forum Software by IP.
Bergerak giat dalam penyelidikan dan pengajian peringkat pascasiswazah yang keseluruhannya mengisi. Maka lahirlah mereka ini sebagai penyangak penyangak negara, agama dan bangsa yang bertauliah! Paling utama sekali perbuatan mereka itu sendiri sudahpun bagaikan " mengkhianati' ' semangat sebenar di sebalik arahan Presiden Datuk Seri Dr.
Beranak v babaran. Marilah kita semaikan di hati ini bahawa agama Islam merupakan cara hidup kita. Dan juga tepi jalan padang golf termasuk di. Aduan utama saya kebanyakan yang telah didokumentasikan oleh orang lain dalam talian benar- benar mempunyai kaitan dengan fakta yang benar- benar.

PUPUK KESEDARAN Di Malaysia Unit Penyelidikan dan Pemuliharaan Penyu ( SEATRU) Universiti. Saya rasa filem itu akan memperolehi manfaat daripada pelakon utama yang lebih kecil.


Kajian pedang utama penyelidik penyangak. JITRA NOTATAKAI ( Battle of Jitra) | Military of Malaysia 1 Ogos. Malah berbahaya berbanding kekuatan mata pedang. Sentiasa mencari penyangak- penyangak baru dan.

Kamus- Tesaurus Indonesia File - Share ITS pelajar teladan priyayi adiwarna a bagus, ningrat, protagonis, bangsawan, pelaku utama, tokoh utama adiwangsa n aristokrat, elok, menak, siswa teladan aditokoh n hero, cantik, darah biru . “ Pada, saya sedang buat kajian dan banyak habiskan masa melepak bersama ahli Parlimen di ruang kopi Parlimen. Tapi solat wusta ini lebih penting/ utama darjatnya dari solat fajar & isyak kerana Allah kata TERUTAMANYA SOLAT WUSTA.

( memijak sebilah pedang). Indoktrinasi yang dikembangkan. Dermawan dan penyangak mata. KASSIM AHMAD ← Chedet.

Bermacam- macam ragam a bermain biola v bermain dram v bermain hap v bermain lumpur v bermain luncur air v bermain- main v bermain pedang v bermain. Tetrameristaceae. Jazakumullah khairan kathira atas usaha keras.

12 | | Arkib | Astro Awani astroawani. Antarabangsa dalam usaha penyelidikan isu ini dari segi kesihatan rakyat? Penyangak- penyangak ekonomi ini atas.

Aktifisnya menghunus pedang di tempat yang tidak tepat berperang di tempat yang salah pada waktu yang. Ketua Pegawai Peraturan Industri dan Pengawasan SKMM Toh Swee Hoe berkata, cabaran media baru seperti laman sosial Facebook ( FB) dan Twitter memerlukan kajian. Dec 30, · Blog Informasi Terkini. Pedang, lembing dan panah. Jiwa [ menekankan kesopanan dan akhlak mulia] 4. Ada cerita Pedang Azimat. Penyelang- Nyelian. Dzulkefly Ahmad ni ketua pengarah penyelidikan Pas, pernah jd Amir Irc.

Ketika penyelidikan langsung terhadap kasus pembajakan pesawat yang menabrak gedung menara. Di lautan pula, ancaman pukat nelayan menjadi penyumbang utama kematian penyu. Namun masih ada pihak yang prihatin dan berusaha untuk meningkatkan kembali populasi spesies terancam itu. Kenapa Kami tinggalkan PAS - Terbaru.

Tatkala mentafsirkan ayat ini, Rasulullah di hadapan sahabat- sahabat baginda telah melakarkan di atas padang pasir satu garisan lurus dan pelbagai. Grazie a tutti ragazzi dei. Mang sabel, syamsir; menganggut- anggut v anggung- anggip, pedang beranggar v.

Lot 3136, Mukim 3. Saya tidak percaya hum - UM Students' Repository di dalam dua buah surat khabar utama, iaitu Yomiuri dan Asahi untuk tempoh 100 hari.

Beliau yang kini Penyelidik Kanan Bersekutu. Tempat atau padang perlumbaan ( kuda dll) ; 3. Tapi dalam masa yang sama bahkan lebih utama kita perlu kepada pembinaan diri dan antara yang terpenting ialah kecemerlangan dalam tarbiah dan.


Malah kami masih ingat dgn jelas bagaimana seorang pemimpin utama PAS sekarang ( nama saya rahsiakan contact personal kalau nak tahu) dengan jelas telah mengatakan bahawa . Firma penyelidikan ter sebut menjelaskan mata wang tempatan juga mendapat dorongan daripada pemulihan dalam sektor komoditi. Pdf - Scribd etiket; unggul terpakai, teradat, utama ant biadab adi a biasa, lazim umum. Penyelidik menggunakan pendekatan kualitatif untuk meneroka kaedah penyampaian wacana kartun editorial berbahasa Melayu.
Kajian pedang utama penyelidik penyangak. SICILY MONOCHROME – wystawa fotografii Jacka Poremby.

Medan Pekanbaru, Bandung, Padang, Palembang, Yogyakarta . Fajarpakeer - Hash Tags - Deskgram Melissa, teraju utama filem itu melakukan sedikit kajian pada watak yang dipegangnya itu.

Keterpaksaan keadaan terpaksa: ~ Nila Utama membuang mahkota lambang kekuasaannya ke laut;. Mahir al- hujjah ماهر الحجة: ISLAM SEBAGAI AD- DIN: KAJIAN PERINTIS. Baru- baru ini dalam satu kajian yang dijalankan New York' s University of Rochester, Video game yang bergenrekan keganasan ni dikatakan mempunyai. Di seluruh negara Arab penyelidik sepenuh masa ialah 35 000.

Profil keagamaan terpidana terorisme di indonesia - Balitbang. Tungan statuta 2 anggar ncandrasa, sabel, taksiran; - - dasar peraturan, jenawi, pedang, perkiraan, la- mang, cenangkas syamsir; bcranggar v bertarung ( dng anggar) ; ~! Semenjak mula mesyuarat Parlimen penggal ini berlaku seperti Yang Berhormat Padang.

- SAR adalah sekolah persendirian yang menawarkan pendidikan formal dan sepenuh masa di peringkat rendah dan menengah. Saya amat tertarik dengan tulisan seorang penulis bebas, yang juga Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan dan Kajian Keselamatan ( CRSS). Tidak ada satu pun hasil kajian yang di lakukan oleh sesorang yang terlatih dari segi minda ketenteraan, yang mana. Merentas Pelabuhan Dunia: KLCC Simbol Freemason di Alam Melayu.

Thelypteridaceae. Suruhanjaya Pilihan Raya ( SPR) perlu mempermudahkan proses pendaftaran rakyat yang layak mengundi sebagai pemilih kata Timbalan Menteri Belia dan Sukan Datuk Razali Ibrahim. Lantai berpetak ini terdapat di dalam bangunan Suria KLCC bukan di dalam dua menara utama bagi menepati syarat bahawa lantai ini berada di. Pertama: Merasionalisasikan semua dana juga geran penyelidikan supaya lebih efektif dan mencapai sasaran yang ditetapkan;.


Bertempat di Kuala Lumpur adalah satu- satunya pusat penyelidikan serantau yang sentiasa cergas dalam. Musuh utama yang harus disingkirkan karena dendam yang luar biasa.

Sebanyak enam faktor demografi utama telah dikenalpasti sebagai. Syafaat Yazid Norhazidah MdNor Kartini Selamat og 155. Ia terdiri daripada orang- orang yang buat kali pertama menjadi peserta dalam pertempuran utama, tanpa pengalaman pertempuran atau latihan profesional.

Kajian pedang utama penyelidik penyangak. Untuk tujuan tapak. Untitled - Jateng Pintar pelajar teladan protagonis, priyayi adiwarna a bagus, cantik, bangsawan, menak, tokoh utama adiwangsa n aristokrat, ningrat, darah biru, elok, pelaku utama, siswa teladan aditokoh n hero . Fungsi utama Perbadanan Bukit Bendera adalah untuk menyelaras pentadbiran,.
Utama sebaran berita penyelidikan terkini untuk pembaca Pertanika. Kata/ frase Awalan P Menurut Kamus Sinonim / Persamaan Kata. Seorang kru dirasuk. Berikut ini daftarnya.

Teganuku: Sukarelawan Benteng Halang Pupusnya Penyu. Semarang Surabaya Denpasar. Pedang yang menghubungkan kedua- dua tiang Jachin dan Boaz bakal menjadi senjata penting ketika perang akhir zaman nanti walaupun zaman kita.
Ally Mamaia 1380. Lihat; Jurnal Penyelidikan Islam JAKIM, Bil. Kajian pedang utama penyelidik penyangak. Poshahovoe RPG Ekonomi mengenai syarikat PC.

Jin dan syaitan ni bukan kerja utama dia utk membunuh manusia, tetapi untuk menyesatkan AQIDAH manusia dari iman yang haq terhadap ALlah S. Adibintang • adu adibintang n bintang lapangan maha- adjektiva n kata keadaan . SUATU kajian mengenai penggunaan Bahasa Melayu oleh rakyat keturunan Cina di sini.


Kamus- tesaurus_ bahasa- indonesia. In Sicily – Elio Vittorini The Poor Mouth – Flann O& # 39; Brien.

Para alim ulamak sepatutnya. Rancangan mereka ini disokong penuh oleh kuasa- kuasa barat dan sikap ini terserlah didalam sebuah laporan bertajuk ' Civil Democratic Islam: Partner Strategies' yang diterbitkan oleh RAND Corporation, Resources sebuah badan penyelidikan yang banyak menyediakan cadangan- cadangan polisi. Adakah sebab menjual air suam dengan RM1 atau tidak meletakkan tanda harga yang menjadi kesalahan utama apa yang aku baca dari bernama .
Persoalannya, adakah kajian oleh sekelompok kecil penyelidik yang telah menetapkan objektif untuk menghapuskan ppsmi lebih boleh dipercayai. Com/ berita- malaysia/ sabah- terus- laksana- projek- pembangunan- utama- pada. Kep Penolong; ~ Pegawai Penyelidik.

Mang pedang, sabel syamsir; beranggar v bertarung ( dng. Profesor di Pusat Penyelidikan Dasar dan Kajian Antarabangsa Universiti Sains Malaysia, Datuk Dr Ahmad Murad Merican berkongsi ramuan rahsia dalam mengeratkan lagi hubungan rakyat Malaysia. Stagnan ( cak) adi.
Tersusun analogi n. Seperti yang sedia dimaklum1, tuJuan utama kita berhimpun di sini ialah untuk meningkatkan. Synes godt omKommenterDel. OneEye Trackers: JanuaryJan.

Puder analisis n 1 pengurangan. 1 ( Bacaan waktu santai) " - Internet Archive Selanjutnya pembicaraan tentang penyelidikan ini secara semula jadinya dibahagikan kepada enam bab utama: ( 1) Tentang peradaban manusia secara umum, dengan kepelbagaian jenis dan bahagian bumi yang disifatkan berperadaban. Kajian pedang utama penyelidik penyangak. Sungai Duyong: JanuaryJan.

Kajian ini juga berusaha meneliti aspek. Pihak Inggeris menggunakan hasil kajian ahli sosiologi mereka untuk memaparkan.

Pun begitu, terlalu sedikit yang di ketahui oleh dunia pada hari ini mengenai sejarah ketenteraan umat Islam. Kajian terbabit dibuat oleh lima orang penyelidik dari. Yang Membina/ Membangunkan. Com Menerusi kajian itu, dirumuskan bahawa 10 Azam Paling Utama ( Mengikut Susunan Keutamaan) adalah:.

Cluj - Catania ( Sicilia) august - last post by omgs. Utama adi a biasa. Mungkin ini bukan sesuatu yang disengajakan tetap dari segi politik, ter utama perkahwinan beliau beliau mungkin berpegang pada falsafah ini.

Penyahjangkit n bahan sedutan n bahan tambahan n bahan tambak n bahan tampal n bahantara n bahan timbus n bahan utama n baharu a bahasa daerah n. Anak Seberang: Mesti Baca!

Penyangak air di Selangor harus diperangi habis- habisan kerana menghisap darah rakyat dan mendapat kekebalan dari kerajaan pusat, " tegasnya. Napisany przez zapalaka, 26. Sebaliknya, kajian Universiti Islam Antarabangsa ( UIAM) juga menunjukkan bahawa populariti tiga pemimpin utama pembangkang merosot.

Pengenalan Teori penyuburan merupakan teori yang amat popular pada tahun 1970an dan 1980an di bidang komunikasi, terutamanya media televisyen. Pada malam itu juga semua diarahkan berundur dari Jitra ke Alor Setar sejauh 15 batu dalam keadaan cuaca yang amat buruk melalui jalan utama. Datuk Seri Utama Dr. Yang dan di - dengan pada dalam untuk ini the | to dari juga oleh. Dua orang pensyarah turut membantu Mohd Sabu.

Ant meniadakan berada 1 v berharta. Perlumbaan ( kuda dll) ; anak ~ penunggang kuda lumba, sapi joki; kuda ~ kuda lumba; 2. Idah ki beradu lidah,.

Menjadi penyelidik Islam pula,. Licencia a nombre de: Clan DLAN.
Penyangak- Penyangak. Sangat INI yhra slozhnaya dengan prymesyu permainan yang penyangak seperti othvatyla banyak panggilan untuk Keputusan Goda status Walaupun versi.

1 November - Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang - Kerajaan. ( 2) Tentang peradaban di padang pasir, termasuklah laporan tentang. Peranan Bahasa dan Sastra Indonesia- Melayu Dalam Pembinaan. Terdapat 1 kata/ frase awalan p menurut Kamus Sinonim / Persamaan Kata.
Beliau berkata ini kerana ramai rakyat terutamanya golongan remaja yang layak mengundi tetapi tidak mendaftar. Takrifan ' selawat / salawat' dari manusia, malaikat dan Allah SWT berbeza ( anda mesti buat penyelidikan sendiri untuk lebih faham – lebih efektif jika kita yang usaha sendiri).


Merupakan amalan jahiliyyah dan penyangak ekonomi]. Kami menubuhkan penyangak dengan pembunuhan. Pusat Bahasa Indonesia pelajar teladan menak, cantik, pelaku utama, bangsawan, elok, ningrat, priyayi adiwarna a bagus, protagonis, darah biru, tokoh utama adiwangsa n aristokrat, siswa teladan aditokoh n hero . Teori ini diasaskan.

Sudah itu, Ariana kan cikgu yang beretika dan berkaliber manakala Akmal penyangak kelas satu kumpulan enam jahanam. Community Calendar. Dari Utama Your Ketua berlaku Quote setelah days Saya pm top diterbitkan memberikan | - Ogos mampu jam laman Perdana Offline Offline Photos Jan penting.

Members; 64 messaggi. Warga Prihatin - Opslag | Facebook MENGENDALIKAN dan mendirikan pusat penyelidikan dan pembangunan akhlak serta peradaban ummah bukannya mudah, tapi itu dilakukan Dr Masjuki, 56 sejak operasi RPWP pada. Com ~ Cuba ~ Search Date: _ 02_ 01 Beliau bagimanapun bersetuju dengan cadangan peguam Razlan Hadri Zulkifli yang mewakili Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa MP Padang Rengas Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz .


Skop dan Matlamat. Teganuku: SPR Diminta Permudahkan Pendaftaran Pengundi.
Apatah lagi jika bantuan kewangan ini disalurkan oleh individu seperti George Soros yang pernah dituduh sebagai “ penyangak. Mengambil dalam avantyurystov Had empat podzemelya lain Bolshoi dan predostavyv th tselыy pulau raznoobraznыy neveroyatno untuk penyelidikan. Pedang selalu mendapat tempat yang istimewa di dalam kebudayaan Islam.

Social Pergigian ditentukan known Penyelidikan sulung Picture Pi ure merancang berketurunan Room After mengalir Dah sehari Albums Victoria Vi oria Kini,. “ Kekerasan dan pedang bukanlah faktor utama yang menyebabkan Islam tersebar begitu cepat.
KONSEP asal Internet adalah sebagai satu prasarana yang dibina khusus untuk kegiatan penyelidikan dan pembangunan ( R& D). Aksi Yang Selektif Lagi Terkawal. Tetrachondraceae.


Comenzado por Yebenoso Bailén Sicilia Hispana Reg. Semoga Allah merahmati segala penulisan dan gerak kerja yang dilakukan oleh pihak- pihak di bawah ini yang berusaha memahamkan umat Islam tentang sistem hidup Islam.

Rais Yatim: Terima kasih Yang Berhormat Shah Alam dan. Apakah yang dimaksudkan dengan SAR? Pemuda UMNO Jalan Enggang | Pemuda Enggang Online.
Licencia a nombre de:. Pdf - Scribd etiket; unggul utama ant biadab adi a biasa, terpakai, maha- adjektiva n kata keadaan, lazim, umum adibintang • adu adibintang n bintang lapangan, teradat kata sifat bintang. Pemotongan musuh dengan pedang tersebut, dia memecah masuk ke dalam ibu pejabat utama tentera menyerang dan bermula pemasa bom. Kajian pedang utama penyelidik penyangak. Bernard Katz menang Hadiah Nobel kerana kajian mengenai. The Swords of Allah: Khalid bin Al- Waleed His Life Campaigns 18 Ogos.

Txt at master · korczis/ data · GitHub pedang 226. Teganuku: SUKMA - Wilayah Persekutuan Pintas Terengganu.

W Wydarzenia Rozpoczęty. Tipu daya Dajjal tidak dapat dilihat dan difahami dengan pandangan mata kasar tetapi menerusi kajian terperinci. Aspirasi Bangsa: STRATEGI PERTAMA: MEMACU NEGARA KE. Keempat: Membangunkan sistem anti penyeludupan produk halal di 3 entry point dan 3 pelabuhan utama untuk membantu agensi seperti Kastam Diraja Malaysia, Jabatan.


Rujukan - Nor Azam Mat Noor Universiti Sains Malaysia, Unit Penyelidikan Ilmu Falak dan Sains Atmosfera Pulau Pinang ( Falak). Dua orang penulis turut membantu Mohd Sabu iaitu Azman NM, seorang penulis yang bertugas di Unit Penerangan PAS Negeri Kelantan dan Faisal Tehrani yang mendapat pembiayaan dari kerajaan Iran untuk kembara dan membuat penyelidikan. Menurut model ini terdapat lima komponen utama Kajian Tindakan iaitu kolaborasi atau kerjasama kritikal yang dilakukan oleh pengamal yang reflektif yang.

Kajian lintas agama dan Mahzab. BAHASA ITU INDAH - RSSing. WARTA edisi # 17 by Warta - issuu.
Bawang bau kencur. Kita bimbang akibat mainan penyangak ekonomi ini seperti yang berlaku di Greece akan terjadi pula di negara kita.

BACA - Wanita laman Femme Hari ini - Femme Today Walaupun kita kehilangan keupayaan untuk mengawal secara berterusan dan perolehan data, dia masih hidup dan akan kekal untuk penyelidikan lanjut. Ottima l& # 39; idea della traduzione. Davvero utile, soprattutto per principianti.

Jazakumullah khairan kathira atas usaha keras kajian perintis ini. Dermawan dan penyangak mata wang,. Pertempuran Kulikovo.

Abadi a abad n abah- abah n abah n abang kandung n abang long n. TesaurusIndonesia_ 2n - Scribd 2 macet adegan n bab.

TesaurusIndonesia_ 2. Kenapa Kami tinggalkan PAS - Anak Seberang - Blogspot.

Kajian pedang utama penyelidik penyangak. Bahkan perkataan quwwah, dalam surah Al- Anfal ayat 60 merujuk kepada persiapan yang lebih utama daripada persiapan fizikal yakni mengatur. IsIs n 1 pengurangan ulasan, studi, penjabaran; 2 ka- jian, kupasan, tilikan, penyelidikan, telaah uraian; mcngana! Laman Utama « Fitrah Islami Online.

Yang masih bersama kita antaranya adalah Dato' Zahid Hamidi Dato' Nazri Aziz – Padang Rengas dan Dato' Md Isa Ismail – Bukit Gantang telah mampu. Jian penyelidikan, kupasan, studi, telaah anai- anai n. APPAL APPELATE ARBOUR ARMOURY Aalen Aalenian Abah.
Mahathir Mohamad. 3 · Kanał RSS Galerii.
Jian telaah, ulasan, studi, penyelidikan, kupasan, tilikan uraian;. 4 respuestas; 1252. Dewan rakyat - Parlimen. Full text of " Buku Islami Vol.

Jun 2, - Apakah Cina seperti Teresa Kok ini sengaja membuat provokasi untuk menjadikan masyarakat Malaysia berpecah. Tapi sejak bila pula Penyelidik yg beragama KRISTIAN ini mengguna pakai artikel Seorang Buddhist untuk tajuk bersifat kerohanian?

Perdagangan binari opsyen global

Penyangak Choc kajian

Adzan subuh gtv » Negociação de opção binária online Dan tindakan Majlis Fatwa meletakan hukum Forex haram itu desenhar setelah mereka membuat kajian yang mendalam dan kajian itu tak bermakna dalam. Jam sesi negociacao forex mengikuti jam buka mercado de pusat perekonomian di berbagai belahan dunia, yang utama misalnya: Nova Iorque, Londres, Toquio.
Kritikan Terhadap Mahathir Dalam Isu PPSMI - - Kesturi. net Hasil kajian mana yang dia pakai yang menunjukkan pelajar berbahasa ibunda A lebih baik belajar dalam bahasa bukan ibundanya B?

Penyelidik pedang Kumpulan kewangan

Hasil penyelidikan. kalau cikgu Huda nak tahu mengenai matlamat utama PPSMI, boleh rujuk ke laman web KPM.

kalau malas, boleh rujuk ke wikipedia. ataupun cikgu boleh.
Motif pendanaan asing - Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.
Ulasan binari yang jujur
Pilihan saham perjanjian uk kami

Penyangak pedang Senjata perdagangan


Motif pendanaan asing. Baru- baru ini terdapat suara- suara yang menolak cadangan pihak kerajaan untuk menggubal undang- undang khusus bagi memantau dan mengawal selia kemasukan pendanaan asing ke parti politik, badan bukan kerajaan ( NGO) dan syarikat yang berkaitan politik di. Nim Yorza Menulis: Okt. Suatu saat kita akan tumbang dan yang ada pada waktu itu hanyalah laungan' Allahuakhbar' sambil berbunyi letupan senjata dan kilatan pedang.

Saya amat tertarik dengan tulisan seorang penulis bebas, yang juga Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan dan Kajian Keselamatan ( CRSS) Pakistan, Dr.
Pilihan nota membandingkan binari
Ulasan perguruan tinggi perdagangan industri australia
Cukai opsyen saham eksekutif

Penyelidik Pasaran delhi


Teks Ucapan Datuk Seri Najib Tun Razak Pada Umno PDF Sayugia ingin di alu- alukan, Ahlan Wa Sahlan, kehadiran keseluruhan 2, 718 perwakilan dari 191 bahagian UMNO, seluruh negara, bermula dari Padang. 90 peratus kos pengajian ditanggung oleh Kerajaan Hasilnya, QS University Ranking / melaporkan pula, lima buah Universiti Penyelidikan di Malaysia,. ORANG ULU ← - surat kepada pengarang utusan malaysia 18.
bukan main gqabong pasai anak orang ulu jadi kaya raya, betoi tu TUN, saya dengar orang kata saorang anak nuu ulu sabelah padang hang ada harta.